Home » Новини » “Норд-Ост”: завершено розслідування справи про теракт на Дубровці

Завершено слідство у справі про теракт на Дубровці, повідомив адвокат потерпілих Ігор Трунов. Фігурантом розслідування є передбачуваний постачальник зброї для теракту. До суду справа може надійти вже в кінці травня.


Фото: “Норд-Ост” очима очевидців



Розслідування справи про теракт на Дубровці завершилося, повідомив ТАСС адвокат Ігор Трунов, який представляє інтереси потерпілих. За його словами, почалося ознайомлення з матеріалами справи.



Трунов нагадав, що обвинуваченим у справі проходить передбачуваний організатор захоплення театрального центру Хасан Закаєв. За прогнозами адвоката, справа може бути передана до суду вже в кінці травня.



Про затримання Закаєва стало відомо 17 грудня 2014. У СКР в той же день повідомили, що розслідування справи про теракт відновлено, і уточнили, що Закаєв до затримання перебував у міжнародному розшуку. 41-річного чоловіка затримали при спробі? В’їхати в Крим з території України з підробленими документами. Мосміськсуд також підтвердив інформацію про арешт фігуранта справи. За версією слідства, Закаєв входив до організоване злочинне співтовариство під керівництвом Шаміля Басаєва. Його роль у здійсненні теракту полягала в організації транспортування в Москву зброї і саморобних вибухових пристроїв, які використовували загарбники. Закаєву пред’явлено звинувачення за дев’ятьма статтями КК.



Трунов заявив Інтерфаксу, що Закаєв частково визнає свою провину. Адвокат пояснив, що його довіритель визнав, що привозив до Москви вибухівку і зброю, але не знав, для чого це робиться. Трунов додав, що Закаєв не заперечує того, що тісно спілкувався з організаторами теракту.



За інформацією СКР, учасники цього ж злочинного співтовариства за кілька днів до теракту на Дубровці здійснили підрив автомобіля біля ресторану “Макдоналдс” в Москві (тоді загинула одна людина) і спробували підірвати автомобіль біля московського кіноконцертного залу імені Чайковського.



Теракт на Дубровці стався 23 жовтня 2002 року. У заручниках у терористів на чолі з Мовсаром Бараєвим (їх було більше 40 осіб, у тому числі смертниці) виявилися 912 осіб – це були актори і глядачі популярного мюзиклу “Норд-Ост”. Бойовики утримували будинок протягом трьох днів. У переговорах з терористами всередині театрального центру брали участь відомі політики і журналісти – Ірина Хакамада, Йосип Кобзон, Анна Політковська та інші.



На штурм центру спецназ пішов 26 жовтня. У спецоперації силовики застосували газ. Всі загарбники будівлі були вбиті. Загинули 130 заручників. Більшість з них померли від наслідків застосування газу.



На початку березня стало відомо, що в Криму російські прикордонники затримали людину, причетну, за даними спецслужб, до теракту на Дубровці. У ФСБ тоді заявили, що терориста затримали ще в серпні 2014 року.?

Comments are closed.