Home » Новини » “пом’якшити санкції з оглядкою на Росію”. Литовський політолог про зміну риторики ЄС до Білорусі

У Брюсселі розуміють, що з Олександром Лукашенком доведеться працювати і далі. Але чи готові там обернутися до Мінську особою, розповів TUT. BY доцент політології каунаського університету Бернарас Івановас, який консультує європейських дипломатів по східноєвропейської проблематики.  

Фото з особистого архіву

Ні в Вільнюсі, ні в Брюсселі немає особливих очікувань по відношенню до майбутніх президентських виборів у Білорусі. Підсумок вирішений та ілюзій на їх рахунок немає. Швидше за все, доведеться працювати з Лукашенком і далі “, – заявив співрозмовник TUT. BY.   “ У литовських ЗМІ білоруська президентська кампанія висвітлюється слабо – пропорційно розуміння її важливості. Але я думаю, що уваги має бути більше, оскільки наслідки виборів можуть мати наслідки загального характеру для регіональної стабільності < / i> “, – вважає експерт.   За словами політолога, останнім часом зовнішня політика Заходу по відношенню до офіційному Мінську коригується. Він нагадав про недавнє зняття санкцій з низки білоруських чиновників і компаній, а також більш м’якою риториці останніх місяців   “ Ми розуміємо, що доводиться, враховуючи російський фактор, мати більш гнучкі відносини з Білоруссю , – пояснив Івановас. – Це знак, що Захід хоче працювати в більш тісній взаємодії “.   < div> Він також підкреслив, що це пов’язано виключно з ситуацією навколо України: “ Саме відбувається на Донбасі – ключовий фактор зовнішньої політики Заходу в Східній Європі зараз. Зрозуміло, тут схвалюється те, що Лукашенко дозволив собі піти в розріз з позицією Путіна з низки питань. Проте ще однією причиною зміни політики по відношенню до нього є опаска повністю віддати Білорусь під вплив Росії, що може статися при напружених відносинах між Мінськом і Брюсселем “.   Політолог підкреслив, що, незважаючи на зміну контексту, європейські політики розуміють, що білоруський президент вміло балансує. “ Ніякої довгострокової стратегії по відношенню до Білорусі поки бути не може. Зараз позиція Заходу стала більш м’якою, але ці дії більше тактичного, ніж стратегічного характеру. Для більш серйозних поліпшень відносин необхідні значимі політичні зміни: прозорі вибори, вільні і незалежні суди. На це Лукашенко піти не може “, – сказав він. І додав, що Мінськ і Брюссель продовжать балансувати у своїх контактах, виходячи з відносин з Росією.   Співрозмовник TUT. BY зазначив, що у Євросоюзу немає важелів впливу на білоруську владу, крім грошового: “ Однак Брюссель не піде на цей крок “.   Івановас додав, що економічно Росія не зацікавлена??”годувати” союзника, але йде на це через брак вибору. “ Путіну потрібен такий президент, який буде більше залежить не від виборця, а від його грошей. Росія робила і робить багато, щоб не допустити прозорих виборів в Білорусі та інших сусідніх країнах. Ми бачимо, чим закінчилося спроба виходу з-під такого впливу в Україні “, – сказав експерт.



Нагадаємо, 3 серпня стало відомо, що впродовж липня Євросоюз виключив з чорного списку 26 білоруських чиновників і чотири компанії. У своєму коментарі ЄС стверджує, що його політика стосовно Білорусі залишається незмінною, а коригування санкцій пов’язана з тим, що пропали підстави для знаходження викреслених осіб у чорному списку.

Comments are closed.